Nyírás vagy trimmelés?

Sokak számára, akiknek olyan fajtájú kutyájuk van, hogy választhatnak e kettő közül, ez egy nagy dilemma. (Ilyen lehet egy welsh terrier, west highland white terrier, drótszőrű foxterrier, airdale terrier, cairn terrier, jagd terrier, szálkás szőrű tacskó, angol és amerikai cocker spániel, schnauzerek.) Ebben a bejegyzésemben bővebben a trimmelésről ejtek szót, hiszen itt lehet több a buktató, de azért a nyírásról is tervezek pár mondatot írni.

Rossz hír lehet, hogy ezt a kérdést az első kutyakozmetika-látogatás alkalmával el kell dönteni, mert ha egy trimmelős, és akár trimmelhető, kutya szőrét lenyírjuk, akkor akár évekbe is telhet, mire a kutyus szőre olyan állapotba kerül, hogy a trimmelés újra szóba jöhet, mint lehetőség.

Sajnos sokszor a nem megfelelő tenyésztési szokások és/vagy a helytelen táplálás miatt akár a kifejezetten trimmelős fajták szőre sem alkalmas a trimmelésre, csak nyírható. Ilyenkor aztán nincsen választási lehetőség, marad a nyírás, és lehet próbálkozni esetleg a megfelelő táplálék kiválasztásával ha mindenképpen trimmeltetni szeretnénk a kedvencünket (ilyen eset lehet pl. egy kiállításra szánt kutyus).

Aki kiállításokra szándékozik hordani a kutyáját, mindenképpen alaposan válassza meg a tenyésztőt, hiszen minden fajtának van egy előírt fazonja és kutyakozmetikázási módja. Ha egy trimmelős fajta szőre nem trimmelhető az nyilván nem felelhet meg a standardnak. Akadnak ugyan módszerek a kisebb hibák elkendőzésére, de egy jó szemű bíró ezeket a "csalásokat" hamar kiszúrja.

A trimmelős fajták szőrét, ha a szőr minősége ezt lehetővé teszi, célszerű inkább trimmelni, mint nyírni, mert a trimmelésre érett szőrök viszkethetnek. Ha ezeket az érett szőröket nem távolítjuk el csak lenyírjuk, ugyanúgy marad a viszketés, hiszen a szőr benne marad a bőrben és csak hosszú idő után hullik ki magától.

Ha valaki mégis a nyírás mellett dönt, egy ideig valószínűleg egy viszketeg kutyussal fog együtt élni. Jó eséllyel ez az állapot nem marad tartós, a kutya szőre egy idő után homogénné és puhává válik. Ez azt jelenti, hogy a szőrszálak együtt nőnek és elvékonyodnak, megszűnik a meszesedés, a szőrszálak nem lesznek kihúzhatóak. A legtöbb nem kiállítási-kutya tulajdonos ezt az utat választja a rövidebb kutyakozmetikai idő és a kedvezőbb kutyakozmetikai költségek miatt.

Fontos tudni: az, hogy egy fajta standardja a trimmelést írja elő, nem jelenti automatikusan azt, hogy az adott egyed szőre is alkalmas erre a kezelési módra. Néhányan ezt nehezen fogadják el, de ha egy kutya szőre csak szálanként téphető ki hosszú órák alatt, azt én semmiképpen sem nevezném trimmelésnek. És azok a kutyatulajdonosok sem dőlhetnek hátra nyugodtan, akiknek a kedvence az első néhány kutyakozmetika alkalmával könnyen trimmelhető, nekik is érdemes odafigyelni a táplálék állandó megfelelő minőségére, hogy a trimmelhetőség folyamatos maradjon.

Egy kis összefoglalás a végére, avagy trimmelés kontra nyírás pro és kontra.

Trimmelés:
Drágább és időigényesebb kutyakozmetikai folyamat, folyamatosan ügyelni kell a megfelelő minőségű táplálékra a szőrzet és a bőr egészségének fenntartására.
Előnye, hogy ritkábban kell a kutyakozmetikus látogatni, a szőrzet megtartja a funkcióját, azaz megfelelően véd az időjárástól, nem puhul fel, a kutyus nem lesz viszketős a bőrben maradó érett trimmelőszörök miatt.

Nyírás:
Sűrűbb kutyakozmetikai látogatásokat jelent, a szőrzet felpuhul, kevésbé lesz "időjárásálló" kedvencünk, valamint (általában csak időlegesen) viszketőssé válhat a bentmaradó trimmelőszőr miatt.
Előnye hogy gyorsabb és olcsóbb kezelés, a kutya fazonja igény szerint alakítható, és nem igényel extra odafigyelést a táplálék minőségére.

 
 
 
HM78 webdesign
HM78 webdesign