Kutyakozmetika lépésről lépésre

Az első bejegyzésemben egy komplett kutyakozmetikai kezelés lépéseit mutatom be, hogy minden kedves gazdi tisztában lehessen azzal, mi is történik kedvencével azalatt a néhány óra alatt, amíg nálam szépül.

1. lépés: fésülés-bontás
A kutyákat szárazon bontjuk, mert vizesen csak leszaggatnánk a szőrüket, vagy borzasztó mennyiségű balzsam, illetve bontóspray, olaj kellene a művelethez. A fürdetés utáni vizes állapotban csak az esetlegesen szőrben maradt 1-2 csomót bontjuk. Ezért fontos, hogy a kutyusok szárazon érkezzenek a kutyakozmetikába. Ha vizesen kerülnek az asztalra (pl. esik az eső), akkor a kozmetikus első dolga a szárítás kell legyen. Kivételt ezalól csak a teljesen gubancmentes szőrű kutya jelenthet, akit a gazdi kozmetika előtt 100%-osan ("bőrig") átfésült. Ha mégis szárítással kezdődik a kutya kozmetikázása, az természetesen plusz időt és energiát vesz igénybe, ami sajnos a kezelés végén nyugtán is nyomot hagy.
A fürdetés csak teljesen bontott, filc és csomómentes szőrzeten végezhető el, mert akár egyetlen megmaradt gubanc is duplájára nemezelhető a fürdetés közbeni dörzsöléssel.
Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a bontás alapvetően nem a kutyakozmetikus feladata lenne, hiszen ez általában a kutya nap mint napi ápolásának elmaradásából adódik, ami ugyebár a gazdi kötelessége. Ebből is adódik, hogy a legtöbb helyen a bontásért külön díjat számtítanak fel, hiszen az egész kozmetikázás során ez a legnehezebb, leghálátlanabb feladat, sokszor már az állatkínzás határát súrolja a művelet.
Én azt szoktam javasolni, hogy ha a bontás 1,5-2 óránál tovább tartana, nagyon nehezn bomlik a szőr, vagy a kutya nagyon rosszul viseli a bontással járó kellemetlenségeket, akkor inkább kapjon egy "egészségügyi nyírást" és legyen egy pár hónapig csúnya, de ne legyen neki ez a procedúra egy borzalmas élmény. Sajnos sokszor ezt a gazdik nem értik meg, és hajlamosak a kutyakozmetikusról azt feltételezni, hogy nem érti a szakmáját. Pedig kicsit jobban belegondolva könnyű rájönni, hogy senkinek nem kötelező olyan kedvencet választani, akinek a szőre napi szintű ápolást igényel.
Mellékesen jegyzem meg, nagy valószínűséggel nekem sem lesz még egy jó darabig hosszúszőrű kutyusom, bármennyire is tetszenek, mivel jelenleg nem fér bele a napi időrendembe a szőrének megfelelő ápolás.

2. lépés: trimmelés, vagy előnyírás
Teljes bontás után lenyírjuk a szőrzetet nagyjából, persze a kívánt fazon (illetve a fajta standardja) szerint, hogy minél rövidebb szőrrel, minél kisebb szőrtömeggel kelljen dolgozni a fürdetésnél, szárításnál. (Energia és időtakarékosság.)

3. lépés: fülszőrszedés-karomvágás
Azért ilyenkor, fürdés előtt, hogy ha a kutya ellenkezik (mert általában egyik sem tartozik a kedvenc időtöltéseik közé), ne kócoljuk össze a frissen kozmetikázott szőrzetet.
A fülszőrnövésre hajlamos kutyusok füléből sajnos muszály kiszedni (gyakorlatilag kitépkedni) a szőrt, mert ha benne marad, az nem engedi szellőzni a hallójáratot, nem engedi távozni a fülzsírt, hanem felfogja és összegyűjti azt. Ettől a hallójárat állandóan nedves marad, bepállik, és végül begyullad. Ha ez nem nem lenne elég, a nem kívánt helyen nőtt szőr összegyűjti és bevezeti a fül belsejébe a szennyeződéseket, bogarakat, növényi részeket (toklász), melyek súlyos gyulladást okozhatnak (és rendszerint okoznak is).
Jobb tehát mindezt megelőzni egy sokkal kisebb kellemetlenséggel, nem is beszélve az állatorvosivá fajult problémák anyagi vonzatáról.
A karomvágást gondolom nem kell részleteznem, hisz mindannyian rendszeres időközönként végezzük, vagy végeztetjük magunkon is ezt a műveletet.

4. lépés: fürdetés
Teljes bontás, előnyírás, fülszőrszedés és karomvágás után, minden fajtát a szőrzetének megfelelő samponnal és balzsammal ápoljuk. Kézmelegnél kicsit melegebb vízben, a szőrzet szennyezettségétől függően egyszer, vagy többször samponozzuk, öblítjük, végül balzsamozzuk.
A fürdetéshez tartozik még a bűzmirigyek kinyomása is, hiszen utána a végbéltájékot alaposan szagtalanítani kell, ami csak samponos-vizes öblítéssel végezhető el maradéktalanul.
Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a bűzmirigyeket nem kell folyton nyomkodni, csak ha probléma van velük. Ez általában észrevehető kedvencünkön, hiszen allergiás tüneteket, fülgyulladást, viszketést okoz, a kutya gyakran "radírozza" a fenekét a földön, sőt esetenként sebeket rág magán a farok és végbél környékén (gyakorlatilag ahol éri, ott rágja és vakarja magát).

5. lépés: főnözés-szárítás
A főnőzés nem más, mint kefével való szárítás, a szőrzet egyenesre és formára való szárítása. Ilyen szárítást kapnak az uszkárok, a bobtailek, a bolognai- és, havannai pincsek.
Sokan nem is gondolnák, hogy mennyire fontos szakasza ez a kutyakozmetikázásnak, hiszen a göndörödésre hajlamos szőrzetet főnözés nélkül nem lehet egyenletesre, szépre nyírni.

6. lépés: készre nyírás-trimmelés
Az előnyírással megadott fazont áttisztázzuk, hiszen a fürdetés után a szőrzet jól kezelhető, zsír és tapadásmentes lesz, jól láthatóak az egyenetlenségek.
Még egyszer átmegyünk rajta a nyírógéppel, ollózós fajtáknál kialakítjuk az ollóval nyírandó részek végleges formáját (főnözés után pl. az uszkár jellegzetes lábai és bóbitája).
A trimmelős fajtáknál a bennragadt hosszabb szőrszálakat hozzászedjük a többihez.

Hát körülbelül ennyi lenne egy átlagos kutyakozmetika menete, ez történik kedvenceikkel nálam. Remélem sikerült megmutatnom a lényeget, ha viszont maradtak volna még kérdései, ne habozzon feltenni őket amikor legközelebb nálam jár!

 
 
 
HM78 webdesign
HM78 webdesign