Hívatlan vendégek kedvenceinknél

Úgy gondoltam, hogy talán itt az ideje, hogy egy kicsit kellemetlenebb dolgokról is szó essen ezeken az oldalakon. Kellemetlen, de azért igazán könnyen elkerülhető. Csupán egy kis odafigyelésre van szükség ahhoz, hogy kutyánk (vagy akár macskánk) mentes legyen az albérlőktől.

Akinek eddig nem esett le a tantusz: jelen írásomban az élősködőkről ejtenék pár szót, amit talán sokan nem tudnak, vagy nem gondolnak át, pedig a bolhairtás és féregtelenítés igen fontos része a felelős kutyatartásnak.
A bolhairtás többféle módon is történhet, de legeredményesebben az úgynevezett "spot on" termékekkel vehetjük fel a harcot a kis vérszívókkal. Általában 1,5-2 havonta, de a kutyakozmetika előtt 1-2 héttel mindenképpen illik elvégezni a műveletet. Aki ezt nem teszi meg, az számoljon azzal, hogy nálam mindenképpen át fog esni a kutyus ezen a folyamaton, mivel a kutyakozmetika élősködőmentesítése és fertőtlenítése számomra egy kötelezően elvégzendő feladat. Gondolom nem kell magyaráznom az okát, hiszen ki szeretne éppen a kozmetikából bolhásan hazaérkezni, nem is beszélve arról a csöppet sem felemelő tényről, hogy a bolhák sajnos a férgek köztes gazdái, így a kutyus a vakarózás közben szétnyomott-megrágott bolhákból még férgekkel is fertőződhet, vagy akár a család többi tagját is elláthatja ezekkel a kellemetlen élősködőkkel.
Hogy méginkább kerek legyen a történet, egyes egyedeknél allergia alakulhat ki a bolha nyálával szemben, és viszketegségében tönkremegy a bőrének ellenállóképessége, így baktériumokkal, gombákkal fertőzheti felül a kivakart, allergiás területeket.
Úgy gondolom egyetérthetünk abban, hogy ezeket a kellemetlenségeket jobb megelőzni a rendszeres bolhairtással.
Az állatokat otthonukba fogadók számához képest viszonylag kevesen tudják, hogy a bolhák nem kedvenceinken, hanem azok környezetében élnek, és őket (minket is) csak táplálkozási céllal keresnek fel. Kivétel ezalól az őszi és téli időszak, amikor bizony a bolhák is fáznak, így melegebb helyet keresnek maguknak. Ez pedig mi más lehetne, mint a kutyaház, fekhely, de talán még kellemesebb a kutyus, vagy macska jó meleg bundája. Így aztán a közhiedelemmel ellentétben télen is nagyon fontos a bolhairtás.

Ejtsünk néhány szót a féregtelenítésről is, hiszen ennek jelentőssége sem lebecsülendő, egy felelős kutyatartó, vagy macskatulajdonos legalább negyedévente beadat kedvencének egy adag kombinált hatóanyagtartalmú féregirtó tablettát, legyen szó lakásban, vagy kertben tartott állatról.
Fontos tudni, hogy alapvetően minden állat lényegében féregfertőzöttnek tekintendő, hiszen a kölykök már az anyatejből fertőződnek. Ezek a féregpeték a széklettel ürülnek enyhe fertőzöttség esetén, így aztán nem meglepő, hogy minden állat gyakorlatilag folyamatos kapcsolatban áll a fertőzés forrásával, bármilyen rendesen is takarítjuk környezetünket.. Gondoljunk csak bele, bár nem kellemes gondolat, egy kellemes délutáni játék során mennyit hempereghet a kutyus a fűben... és ki simogatja utána az édes kis kedvencét.
Ráadásul erősebb fertőzöttség esetén komoly veszélynek tesszük ki kutyánkat, macskánkat. Mindenképpen keressük fel állatorvosunkat, ha állati-barátunk férget hány, mert ez már a súlyos kategóriába sorolandó, ugyanis a giliszták eljuthatnak akár a tüdőbe, izmokab, gyakorlatilag bárhová a szervezetben. Ez gondolom nem hangzik túl jól, érdemes tehát figyelmet fordítani a rendszeres féregtelenítésre, mert nagyon sok kellemetenséget előzhetünk meg vele.
Ha a kutyakozmetikus szemszögéből vizsgálom a dolgot, azt kell mondanom, nem sok kiábrándítóbb dolog van szakmánkban, mint egy férges kutyavendég. Szerintem érthető, hogy nem szívesen nyúlunk ilyen állathoz, mivel a megszáradt ürülék fésüléskor, nyíráskor "gyönyörűen" porlik, így jut belőle mindenhova: szembe szájba, hajba, bőrre. Természetesen a fertőződés így garantált. Tehát ha a kutyakozmetikus csúnyán néz a gazdira, ha ilyen szempontból elhanyagolja kedvencét, az nem csupán finnyásság kérdése.

Összefoglalva az eddigieket, azt hiszem bátran kijelenthetem: az orvosok, állatorvosok és kutyakozmetikusok nevében mindenkit arra kérek, hogy vegye komolyan kutyája, macskája, vagy bármilyen állata élősködőmentesítését. Ezzel az egyszerűen elvégezhető feladattal óvjuk meg szeretteinket és magunkat is a felesleges kellemetlenségektől.

 
 
 
HM78 webdesign
HM78 webdesign